Misschien ben je iemand die toevallig even langs mijn website surft, misschien kennen we elkaar en ben je nieuwsgierig naar wat ik doe of misschien heb je deze website gevonden omdat je bezig bent met persoonlijke groei. Tenminste 1 ding hebben jullie nu gemeen: wie nu naar zijn webbrowser kijkt, ziet de naam Natural LifeFlow. Dat is de naam van mijn website, mijn coachpraktijk en de naam van een concept dat door de jaren heen in mij, zijn uiting heeft gevonden en zo belangrijk voor mij is geworden, dat het de kern is van alles wat ik doe en laat. Natural LifeFlow is namelijk het meest ideale wat ik mezelf kan geven, mijn hele leven lang. Het is mijn leven, houvast en streven en is ondanks zijn simpelheid mijn grootste uitdaging. Een vrij en gelukkig leven is de beloning.  

“Natural LifeFlow is de vrije, harmonieuze levensenergie die het begin en de volbrenging van onze potentie tracht te verbinden om ons menszijn te volmaken.”

Natural LifeFlow is voor mij onlosmakelijk verbonden met met persoonlijke groei, ontwikkeling en zelfontplooiing. Wie namelijk in zijn Natural LifeFlow leeft, leeft in zijn beste en meest authentieke versie. Aangezien dit de wens van ons velen is, ben ik ervan overtuigt dat ieder iets aan het besef van de betekenis kan hebben. Natural LifeFlow zal er voor iedereen namelijk anders uitzien maar iedereen kan het ervaren en iedereen kan er naar streven. Ik zal met dit artikel zo goed mogelijk proberen uit te leggen wat ik ermee bedoel. 

Wie Natural LifeFlow naar het Nederlands vertaald, krijgt ‘natuurlijke levensstroom’. Wat bij mij altijd gelijk het beeld oproept van een levendige heldere beek die heerlijk vrij stroomt door een groen natuurlijk landschap. En wanneer ik me voorstel dat ik net zo vrij stroom als die beek, voelt dat fijn. Zo wil ik het ook, denk ik dan. En dat is niet zo raar want ik stroom in feite ook. Wij mensen stromen want op ieder moment stroomt er levensenergie door ons heen. Daar zorgen we voor door te eten en te drinken. Wie kijkt naar het begin en het einde van een leven zou kunnen zeggen dat daartussen een levensstroom lag, gevormd door de keuzes en bewegingen die de persoon maakte. Maar om eerlijk te zijn zal lang niet ieder leven zo heerlijk gestroomd hebben als die vrije heldere beek. Mijn leven in ieder geval niet. 

Het verschil zit hem in levensstroom en natuurlijke levensstroom. Het is namelijk de mens die inspiratieloze, onnatuurlijke rechte kanalen kan graven vol sluizen, dwars door onze zelf gemaakte industrie terreinen waar door ons vervuild water doorheen stroomt. Weg is mijn vrije fijne gevoel bij dit beeld en ik denk hier ook echt niet bij, dat wil ik ook! Maar toch is dit beeld, als ik naar mijn leven kijk mij niet vreemd en moet ik toegeven dat mijn leven er zo regelmatig heeft uitgezien. Wanneer ik bijvoorbeeld met de meute om 07:00 de stationstrap op liep naar mijn kantoorbaan waar mijn passie en levendigheid ver te vinden was. Ik leefde wel maar ik groeide en bloeide niet. Het woordje ‘natuurlijk’ is hier voor mij dan ook verre van op zijn plaats.

Het woordje ‘natuurlijk‘ doet dus blijkbaar heel veel met me. Het maakt een wereld van verschil. ‘Natuurlijk’ laat mij veel fijner voelen. Ook dit is niet raar, wij mensen zijn namelijk ook onderdeel van de natuur. In de natuur zijn wij ontstaan, de natuur was en is eigenlijk nog ons thuis. Maar ‘natuurlijk’ betekent niet alleen maar planten en bloemen en dieren voor me, het betekend ook zoiets als ‘vrij in zoals het gaat’ of ‘iets wat heel eigen is’. Iets gaat ongedwongen, vrij en eigelijk vanzelf. Natuurlijk. 

En zo werkt het ook in de natuur. Dingen gaan vanzelf. Een zaadje wordt, mits de omstandigheden goed zijn, de plant die het eigenlijk al in het zaadje was. Het hoeft alleen water en voedingsstoffen uit de grond te onttrekken en te genieten van de zon. Dan groeit het tot een prachtige plant, bloeit het en geeft het wie weet mooie vruchten waar anderen weer van kunnen genieten. Daar zit geen keuze van de plant in, dat zit in zijn DNA, in zijn eigenschappen en dat gaat vanzelf. De plant kan zichzelf er nooit van weerhouden om te groeien en zal altijd volledig groeien in de plant die hij is met de unieke kenmerken van zijn soort. (Oké, mutaties uitgezonderd.) 

 

Bij een iets complexer leven zoals een ooievaar gaat ook allemaal vanzelf. De ooievaar beweegt, zoekt eten, legt eieren, zorgt voor zijn jongen maar maakt hierbij geen beredeneerde keuzes. De ooievaar gedraagt zich zo omdat hij een ooievaar is. Dat ligt in zijn ‘ooievaar-zijn’ besloten en ook dat gaat allemaal, mits de omstandigheden goed zijn, vanzelf. En in dit vanzelf-gaan ligt een vrijheid want er is niets in de ooievaar zelf wat hem blokkeert om ooievaar te zijn. Hij heeft geen keuze en is hierdoor ook vrij van de taak om zichzelf tot een goede ooievaar te maken. De ooievaar zit standaard in zijn natuurlijke vrije levensstroom. En dit is ironisch want is het niet de mogelijkheid tot keuze wat ons als mens zo vrij maakt?

Ja, dat is zo. Met onze hersenen, met ons bewustzijn, onze fantasie en onze mogelijkheid tot redeneren zijn wij eigenlijk uit de automatische natuurlijke keten gestapt of misschien beter gezegd, gezet. Dat is leuk want nu kunnen we allemaal dingen zoals bijvoorbeeld bewust genieten van de mooie planeet waar we op leven, of relatief bewuste keuzes maken. Dat kunnen andere dieren voor zover we weten niet. De ooievaar zal in het weiland nooit denken, oh wauw wat een lekkere kikker was dit of zich afvragen hoe datzelfde kikkertje zou smaken, gemarineerd in peterselie, chilivlokken, citroen en kappertjes of geroerd raken door een prachtig oranje zonsondergang. Nee die privileges zijn alleen voor ons mensen weggelegd. Maar deze privileges hebben wel een prijs.

Ons bewustzijn geeft ons tegelijk een verantwoordelijkheid naar onszelf. Het geeft ons de taak om een goed mens te zijn, om goed te worden in menszijn. Ons natuurlijk DNA maakt namelijk qua geestelijke ontwikkeling niet meer de keuzes voor ons, wij moeten om te groeien zelf de juiste keuzes maken. En maken we niet de keuzes die bij ons passen, dan stromen we niet in onze natuurlijke levensstroom en worden we ongelukkig. Dan kan het zomaar zijn dat we dat vervuilde kanaal worden waar niemand blij van wordt. Dat wenst diep van binnen niemand voor zichzelf. Ik ook niet.

Als ik mag kiezen dan kies ik natuurlijk die heldere beek, die natuurlijke levensstroom en het mooie is, ik kan kiezen. Maar dat vraagt natuurlijk wel iets van mezelf. Dat vraagt ten eerste om zelfkennis. Wie ben ik als mens en wie ben ik als persoon? Want ieder mens is uniek en heeft een eigen potentieel waarin hij dient te groeien om de vrije natuurlijke levensstroom te kunnen ervaren. Dit vraagt ook van mij om mijn mens-eigenschappen heel goed te ontwikkelen en mijn persoonlijke eigenschappen die mij als mens ‘mij’ maken. Want is het niet natuurlijk dat als ik helemaal mezelf ben en heel goed ben in mijzelf zijn, ik ook vrij ben en me vrij kan voelen? Dit is het dan ook wat maakt dat Natural LifeFlow mijn leven, houvast en streven is. Dit was een korte beschrijving van een heel groot concept, een introductie in Natural Lifeflow. In andere artikelen zal ik uitgebreider ingaan op onderwerpen die te maken hebben met vrij, authentiek, zinvol en gelukkig leven. Ik dank je voor het lezen en ik hoop dat het je iets brengt.

(Visited 155 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *